Spożywanie węglowodanów jest konieczne, aby nasz organizm mógł uzyskać cenną energię. Najprostszym sposobem na jej zapewnienie są właśnie cukry.
Proste i złożone
Węglowodany to zarówno związki proste, jak i złożone. Te ostatnie uwalniają energię przez dłuższy czas, dzięki czemu uzyskujemy ją stopniowo. Węglowodany złożone znajdziemy między innymi w razowym pieczywie, płatkach owsianych czy kaszach. Ponadto nie możemy zapominać o bezpiecznej ilości cukrów prostych. Znajdziemy je chociażby w owocach. Sportowcy powinni odpowiednio dobierać ilość spożywanych węglowodanów, aby zapewnić sobie efektywne treningi.
Uwaga na tłuszcz
Spożywanie węglowodanów w czasie, kiedy budujemy sylwetkę, powinno być przemyślane. Zbyt duża ilość cukrów prostych zostanie odłożona komórkach tłuszczowych, co przełoży się na zbędne kilogramy. Na węglowodany proste warto postawić przed treningiem, aby zyskać paliwo niezbędne do intensywnych ćwiczeń i rzeźbienia sylwetki. Tutaj wykorzystywany jest między innymi glikogen, który magazynowany jest w mięśniach.