Tłuszcze są tymi składnikami odżywczymi, które dostarczają organizmowi największą porcję kalorii. Wielu sportowców chce znacznie ograniczyć ich spożycie, szczególnie przy etapie redukcji tkanki tłuszczowej. Czy to słuszne postępowanie?
Ograniczając w diecie produkty zawierające tłuszcze, należy zachować daleko posuniętą ostrożność. Z racji swojej kaloryczności, tłuszcze są uważane za przyczynę otyłości, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Nie można jednak zapominać, że są również świetnym źródłem energii, której sportowcy potrzebują naprawdę wiele. Eliminując tłuszcze z diety, odcinamy także dopływ dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie może sam wytworzyć.
Warto więc zachować rozsądek i pamiętać, że lipidy są bardzo ważnym składnikiem dla kondycji organizmu. Należy zastępować niezdrowe tłuszcze zwierzęce bardziej zdrowymi nienasyconymi tłuszczami roślinnymi. Poleca się oliwy tłoczone na zimno, oleje z pestek winogron czy lniany.
Nie można wyeliminować tłuszczu z diety, gdyż skutkuje to niedoborami i pogorszeniem zdrowia i kondycji.