Tauryna to aminokwas, który odgrywa dużą rolę w metabolizmie człowieka. Wprawdzie organizm sam wytwarza niewielkie ilości tauryny w wątrobie, mózgu, mięśniach szkieletowych i w jelitach, ale w pewnych sytuacja warto mu dostarczyć nieco większe ilości. Ten aminokwas przyspiesza trawienie oraz regenerację mięśni. Tą właściwość wykorzystują sportowcy. Dlatego często tauryna jest dodawana do napoi regenerujących. Jej działanie polega na tym, że jest ona ważnym depozytem azotu, co pozwala, przy odpowiednim stężeniu tego aminokwasu, na utrzymanie zrównoważonego lub nawet uzyskanie dodatniego bilansu azotowego. Kolejną zaletą tauryny jest ułatwianie transportu kreatyny do komórek mięśniowych, co powoduje ich silny wzrost. Sportowcy wykorzystują też jeszcze inne działanie, a mianowicie zdolność do ograniczania produkcji serotoniny, która jest odpowiedzialna za występowanie zmęczenia. Tauryna sprawia, że zmęczenie pojawią się dużo później, a na dodatek jest słabsze. To przekłada się na ograniczenie procesów katabolicznych.