SZYBKA I WYGODNA PRZEKĄSKA DLA SPORTOWCA

SZYBKA I WYGODNA PRZEKĄSKA DLA SPORTOWCA

Widziałeś kiedyś prawdziwego sportowca z batonem typu Mars, Snickers bądź Prince Polo? Nie. To dlatego, że dbają oni nie tylko o zwiększoną aktywność fizyczną, ale także o pełnowartościowe posiłki. Nie dla nich puste kalorie. Jeżeli jednak chcą coś przekąsić na szybko, nie mają czasu na gotowanie, również mogą sięgnąć po batonika – aczkolwiek specjalnego, stworzonego specjalnie z myślą o sportowcach, dbających o odpowiednią ilość białka i węglowodanów.
Właściwości Składniki batonów sportowych są ciekawą formą suplementu, zawierającego składniki stanowiące budulec mięśni oraz źródło energii. Są zdecydowanie lepsze, niż żywność o wysokim stopniu przetworzenia, która tylko pogarsza sportową formę.
Nie zastępuj nimi obiadu! Każdy sportowiec powinien jednak pamiętać, że choć baton pozwala na zachowanie energii, to nie może zastępować większych posiłków. Jest za to niemal doskonały przy dłuższych przerwach między posiłkami, a także przed i po treningu. Co ważne, mamy ogromną ilość różnych batonów sportowych, więc jest w czym wybierać.
RÓŻNE RODZAJE BATONÓW SPORTOWYCH Wśród batonów sportowych znajdziemy trzy rodzaje, różniące się między sobą składem oraz proporcjami różnych składników. Batony białkowe idealnie uzupełniają dietę ubogą w węglowodany, a jednocześnie przesyconą białkami. Należy pic do nich dużo wody, jako że są niezmiernie sycące – zaleca się także, by spożywać je tuż po treningu, a nie przed nim.
Batony białkowe W batonach białkowych znajduje się nie tylko samo białko, ale także witaminy oraz elektrolity, które wykorzystywane są w czasie treningu, a ich niedobory trzeba jak najszybciej uzupełnić.
Batony energetyczne Kiedy zaleca się batony dodające energii? Wówczas, gdy potrzebujemy więcej węglowodanów niż białek. Sprawiają, że mamy większa ochotę i siłę na ćwiczenia, doskonale pomagają sportowcom specjalizującym się w dyscyplinach wytrzymałościowych. Szukając batonów energetycznych należy przede wszystkim zwrócić uwagę na to, by nie zawierały one cukrów prostych oraz błonnika. Te, które powinny trafić do naszego żołądka, powinny być wyprodukowane ba bazie maltodekstryny oraz fruktozy.

Share