Sportowe batony z cennymi składnikami

Sportowe batony z cennymi składnikami

W ostatnich czasach świetnym rozwiązaniem żywieniowych problemów sportowców, szczególnie w czasie startów w maratonach czy innych dyscyplinach wytrzymałościowych są specjalne batony dla sportowców. Starannie dobrane, wysokiej jakości składników, potrafią znakomicie uzupełnić potrzebną energię i substancje. W zależności od składu i proporcji składników odżywczych można wyróżnić batony białkowe, energetyczne i węglowodanowo-białkowe. Batony białkowe to dobra przekąska, która uzupełnia diety niskowęglowodanową i wysokobiałkową. Oprócz białka batony zawierają też trochę ilość węglowodanów, witamin i elektrolitów. Spożywa się je najczęściej 15 minut po zakończeniu treningu, popijając dużą ilością wody. Batony energetyczne są doskonałym posiłkiem przy uprawianiu sportów wytrzymałościowych. Można je jeść zarówno przed, jak i po wysiłku, a także w trakcie. Batony węglowodanowo-białkowe to dobrze dobrane pełnowartościowe składniki, które mogą zastąpić cały posiłek. Najczęściej jadane są jako przekąska podczas przerw między posiłkami albo jako regeneracja po solidnym wysiłku fizycznym.

Share