Rola tłuszczów w diecie sportowca

Rola tłuszczów w diecie sportowca

Osoba, która regularnie podejmuje wysiłek fizyczny powinna przyjmować duże ilości tłuszczów. Organizm ćwiczącego narażony jest na szybszą utratę kalorii, które należy uzupełnić. Ważne jest, aby tłuszcze były nieprzetworzone i pochodziły z naturalnych źródeł. Dietę należy zatem dostosować do rodzaju treningu, wieku, masy ciała, ale także predyspozycji genetycznych.
Zwiększenie przyjmowania dawki tłuszczu następuje proporcjonalnie do intensywności treningu; wszystko po to, aby do organizmu cały czas dostarczać niezbędnych kwasów tłuszczowych i przyspieszać jego regenerację – zwłaszcza po urazach.
W tłuszczach zawiera się najwięcej energii, dlatego wpływają one na rozrost tkanki, ale także odpowiadają za budowanie masy mięśniowej. Dostarczony do organizmu składnik wykorzystywany jest przede wszystkim podczas wysiłku fizycznego. Zmagazynowany tłuszcz pozwala na zwiększenie dawki treningowej. Tłuszcze powinny stanowić około 30-35% całkowitej energii, którą dostarczamy organizmowi w pożywieniu. Dobrze zbilansowana dieta z pewnością zawiera w sobie właśnie taką dawkę.

Share