Batony stworzone z myślą o sportowcach mogą być idealną formą zastępująca posiłek lub też suplementem diety. Pomagają one w utrzymaniu sportowej formy, gdyż pozwalają uniknąć sięgania po wysoko przetworzone, szkodliwe przekąski. Można wyróżnić batowy białkowe, które mogą być uzupełnieniem diety wysokobiałkowej. Poleca się spożywać je po intensywnym treningu, ponieważ są bogate w białka, witaminy oraz elektrolity, a tych brakuje po wysiłku. Istnieją również batony energetyczne, w skład których wchodzą w znacznej ilości węglowodany. Zalecane są osobom, które uprawiają sporty wytrzymałościowe. Można jeść je przed treningiem, w trakcie, a nawet po. Najlepiej sięgać po te przekąski, które posiadają maltodekstryny oraz fruktozę. Pomagają one organizmowi szybko się zregenerować oraz przywracają działanie glikogenu. Spotyka się też batony węglowodanowo – białkowe, które są połączeniem składników odżywczych w odpowiednich proporcach. Poleca się jedzenie ich po wysiłku, w celu regeneracji albo w przerwach między posiłkami.