Doskonałą odżywką, zastępującą w pewnych warunkach nawet cały posiłek są batony energetyczne. Ich powstanie było prawdziwą rewolucją w świecie sportu. Bardzo ułatwiły dostarczanie niezbędnych składników, nie tylko energetycznych, podczas uprawiania sportów, szczególnie wytrzymałościowych. Są niewielkie, a dostarczają wysokiej jakości białek i produktów energetycznych o bardzo dobrej przyswajalności. Są trzy rodzaje batonów: energetyczne, białkowe (proteinowe) i białkowo-węglowodanowe. Różnica polega na składzie i proporcjach składników. W zależności od składu są stosowane w różnych sytuacjach. Batony białkowe są bardzo popularne po treningach. Zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Batony energetyczne to obecnie podstawowe wyposażenie sportowców, którzy uprawiają sporty wytrzymałościowe. Maratończycy czy kolarze bardzo chętnie zabierają te niewielkie przekąski, które zawierają dużą ilość węglowodanów, pozwalając na bezpieczne i szybkie uzupełnienie energii. Batony węglowodanowo-białkowe łączą w sobie niezbędne, pełnowartościowe składniki.