Sód to pierwiastek, który powszechnie występuje w spożywanych przez nas produktach spożywczych. Jego najpopularniejszą formą jest oczywiście sól kuchenna, której spożywanie powinniśmy ograniczać. Sód jednak stanowi ważny pierwiastek, szczególnie w codziennej diecie sportowców – ze względu na wysiłek fizyczny oraz silne pocenie się sód zostaje wydalany z organizmu, a jego niedobory mogą zakłócać funkcjonowanie układów wewnętrznych. Sód, poza solą, występuje przede wszystkim w napojach, wędlinach, serach, konserwach, warzywach. Jaką rolę w naszym organizmie odgrywa sód? Przede wszystkim jest odpowiedzialny za regulację wszelkich płynów ustrojowych w organizmie. Dla sportowców jest podwójnie ważny – jego obecność pozwala lepiej przyswajać wodę, jak również zatrzymywać ja w organizmie. Nadmiary i niedobory będą silnie widoczne na podstawie ilości płynów w ciele oraz na podstawie wagi. Odpowiednia ilość sodu pozwala na skuteczny transport aminokwasów oraz węglowodanów do wszystkich tkanek ciała.