Podejmowanie aktywności fizycznej wiąże się w przywiązywaniem większej uwagi do składu potraw, które trafiają na talerz sportowca. Regularne treningi wymagają podniesienia w codziennym jadłospisie ilości związków energetycznych. Spożywanie posiłków bogatych w węglowodany może skutecznie wpłynąć na wytrzymałość organizmu, dzięki czemu wysiłek fizyczny staje się bardziej efektywny. Jak wiele węglowodanów należy dostarczać do organizmu? Ilość tego związku w diecie powinna być zależna od intensywności podejmowanej aktywności fizycznej. Jadłospis osoby, która podejmuje regularne treningi o średniej intensywności powinien zawierać nawet do 10 g węglowodanów na kilogram masy ciała, w ciągu całej doby. Jednak już w przypadku długotrwałych zawodów organizm potrzebuje od 30 do 60 g cennego związku w trakcie godziny! Należy jednak pamiętać, iż utrzymanie wydolności oraz sprawności organizmu jest możliwe wyłącznie poprzez skomponowanie posiłków w taki sposób, aby proporcje węglowodanów, tłuszczów oraz białek odpowiednio się dopełniały.