Botwina – dobrodziejstwo sportowców!

Botwina – dobrodziejstwo sportowców!

Sportowcy są grupą społeczną, których codzienna dieta musi być bardzo przemyślana i bogata w witaminy i sole mineralne. To warunkuje ich zdrowie i właściwą sprawność fizyczną, a także utrzymanie odpowiedniej masy ciała.
Wśród wielu rekomendowanych do spożywania jarzyn szczególne miejsce zajmuje botwina. Obecnie coraz modniejsze jest jej jedzenie. Zdaniem dietetyków jej spożywanie powinno być nakazanym prawnie obowiązkiem każdego sportowca. Dlaczego? Przede wszystkim botwina jest bardzo bogata w wapń, magnez, potas. Zawiera również stosunkowo dużo żelaza, witaminy B1, B2, B Naukowo jest również potwierdzone, że jej regularne spożywanie chroni przed nadmiernym odkładaniem tłuszczy i wspomaga proces przemiany materii. Badania onkologiczne pokazują zaś, że botwina wreszcie skutecznie niszczy rodniki w organizmie ludzkim. Tym samym uznaje się ją za jedno ze sztandarowych warzyw, które chroni człowieka przed chorobami nowotworowymi. Można ją jeść pod różnymi postaciami. Gotowana botwina także posiada powyższe właściwości.

Share