Batony energetyczne traktowane są przez sportowców wysiłkowych jako codzienne uzupełnienie diety. Bogate w kalorie dają silny zastrzyk energii np. po wysiłku fizycznym, ale także mogą być spożywane przez osoby, które nie mają czasu przyjąć sycącego posiłku w ciągu dnia – wtedy baton może posłużyć za swoisty suplement diety.
Na rynku dostępnych jest wiele tego typu produktów, różnią się one przede wszystkim ceną. Wielu sportowców uważa przyjmowanie batonów energetycznych za zbędne, ponieważ wolą oni dostarczać swojemu organizmowi zgromadzone w batonie składniki za pośrednictwem innych produktów. Niektórzy skarżą się także na cukry proste, które znajdują się w energetykach. Najważniejsze w batonach jest to, że dzięki swojej silnej kaloryczności uwalniają energię przez kilka godzin dostarczając organizmowi niezbędnych elementów.
Pewnym kompromisem może tu być samodzielne przygotowanie batonów ze składników, które danemu sportowcowi najbardziej odpowiadają, bogaty w naturalne składniki takie jak miód, orzechy, gorzka czekolada, zboża, może stanowić ciekawe uzupełnienie diety. Samodzielnie wypieczony baton jest przede wszystkim gwarancją jakości i smaku, bo wszystko może być dowolnie skomponowane przez sportowca. W samodzielnie przygotowanym batonie nie znajdziemy również szkodliwych, chemicznych związków – oraz co najważniejsze, zaoszczędzimy pieniądze.